Ako Primoco UAV zarába peniaze. Patrí medzi jedného z najväčších svetových dodávateľov bezpilotných lietadiel

Súčasná napätá geopolitická situácia vo svete má vplyv na bezpečnostný a obranný priemysel, ktorý zažíva najstrmší rast investícií do obrany za posledných niekoľko desaťročí. Z toho ťaží aj český výrobca bezpilotných lietadiel Primoco UAV SE.

Výsledkom je, že sa firme v roku 2023 podarilo dosiahnuť najlepšie finančné výsledky v histórii firmy:
– tržby narástli oproti roku 2022 o neuveriteľných +479,3% na 598,1 miliónov CZK,
– prevádzkový zisk dosiahol 241,3 miliónov CZK,
– EBIDTA 241,1 miliónov CZK,
– čistý zisk vyskočil o +537% na 189,9 miliónov CZK,
vyrobila a dodala 33 bezpilotných lietadiel, vrátane všetkých potrebných služieb.

Rok 2023 Primoco UAV prial aj v nadviazaní spolupráce so spoločnosťou Airbus Defense and Space. Firma tiež ohlásila novinku týkajúcu vlastného analytického softvéru na zberu dát z bezpilotných lietadiel (Pozn.: možno pôjde o podobné SW riešenie ako vyvíja Palantir). Česká republika je vďaka Primoco UAV druhým najväčším svetovým dodávateľom stredne veľkých bezpilotných lietadiel.

Firme sa tiež darí napĺňať dlhodobé plány:
– na novo nastavili pokračovanie procesu vojenskej certifikácie NATO STANAG s Ministerstvom obrany a ODVL,
pokračujúca príprava projektovej dokumentácie pre revitalizáciu areálu letiska Písek – Krašovice, pričom projekt okrem novej montážnej haly s kapacitou 300 dronov ročne do roku 2027 zahŕňa aj výstavbu riadiaceho strediska pre prevádzku lietadiel Primoco UAV po celom svete, moderné výcvikové centrum pilotov či výskumné oddelenie pre vývoj a testovanie nových technológií,
-a expanziu do strednej Ázie.

Spoločnosti Primoco sa v roku 2023 darilo aj na akciovom trhu. Akcie firmy rok 2023 ukončili výnosom +115,85% a ich rast pokračuje aj v novom roku 2024. Od 29.1.2024 sa akcie firmy presúvajú z trhu START Prague Stock Exchange a začnú obchodovať na hlavnom trhu PRIME. Okrem toho firma patrí medzi 10 najväčších spoločností podľa trhovej kapitalizácie na burze.

Rok 2024 by sa mal niesť v rovnako pozitívne.

Disclaimer: Všetky uvedené informácie a visualizácie majú edukačný charakter a preto ich nepovažovať za investičné odporúčanie.