Pohľad na výkonnosť Slovenského akciového indexu SAX v roku 2023

Na prvom obrázku vidíme graf, ktorý ilustruje dynamiku indexu SAX počas celého roka 2023. Je zrejmé, že trh si počas roka prešiel významným poklesom. Slovenský index SAX nakoniec roka zavŕšil poklesom -6,40 %. Hodnota indexu sa teraz pohybuje na úrovni 313,30 bodov

Druhý obrázok ukazuje aktuálne zloženie indexu SAX, kde môžeme vidieť váhové rozdelenie jednotlivých spoločností. Týchto päť spoločností Biotika a.s., Tatry Mountain Resorts, a.s., Tatra Banka, DOLKAM Šuja a VIPO spoločne tvoria základ indexu a majú významný vplyv na jeho výkonnosť.

Lenže jednu skutočnosť náš index SAX nereflektuje. Ide o skutočnosť, že na Slovensku máme skvelé spoločnosti, ktoré pôsobia na medzinárodných trhoch, darí sa im, dosahujú skvelé hospodárske výsledky a pritom by mohli byť skvelým lákadlom pre domácich a zahraničných investorov, ale hlavne, byť súčasťou Bratislavskej burzy! Preto som sa rozhodol, že tento rok 2024 sa budem venovať viacej lokálnemu kapitálovému trhu, kde sa chcem zaoberať firmami ako je GymBeam, IDC Holding (Sedita), Martinus, Pixel Federation, Heneken a mnoho ďalších. Niektoré z nich vstup na burzu plánujú, ale…

💡Ak vás daná téma, obsah a vizualizácie zaujímajú, sledujte @GafrikResearch, sledujte web alebo sa prihláste do bulletinu, ktorý bude vychádzať raz za mesiac gafrikresearch.substack.com.

👓 Zdroj dát: Burza cenných papierov v Bratislave

Disclaimer: Všetky uvedené informácie a visualizácie majú edukačný charakter a preto ich nepovažovať za investičné odporúčanie.