Virgin Galactic: pohľad na firmu a na výsledky 2Q 2023

Britský miliardár Richard Branson a zakladateľ firmy Virgin Group verí, že cesty do vesmíru môžu byť pre našu planétu prospešné, nesmierne dôležité a ľudstvo by v nich malo pokračovať. V roku 2021 sa stal prvým miliardárom, ktorý letel do vesmíru a tiež patrí medzi trio miliardárov (Elon Musk a Jeff Bezos), ktorých súkromné firmy sa venujú vesmírnemu cestovaniu. Virgin Galactic je súkromná spoločnosť založená v roku 2004, ktorá sa venuje predaju a realizácií krátkych suborbitálnych letov v rámci vesmírnej turistiky. Jej zakladateľmi je spomínaný britský magnát Richard Branson a konštruktér Burt Rutan prvého súkromného raketoplánu s názvom SpaceShipOne.

Minulý mesiac (jún 2023) sa firme podarilo uskutočniť prvý komerčný suborbitálny let prostredníctvom raketoplánu SpaceShipTwo. Raketoplán vyniesol do výšky viac ako 100 kilometrov šesťčlennú posádku, a to dvoch pilotov a štyroch cestujúcich. Posaádku tvoril inštruktor Virgin Galactic, trja platiaci zákazníci a dvoja členovia talianskych vzdušných síl. Spoločnosť Virgin Galactic priniesla aj online prenos letu (záznam) na svojej webovej stránke od chvíle, keď sa raketoplán odpojil od svojho nosiča a zapol raketový motor. Jeden z cestujúcich mal na sebe špeciálny odev, ktorý zhromažďoval biometrické dáta a fyziologické reakcie organizmu na beztiažový stav. Ďalší mal na sebe senzory na meranie srdcového rytmu či funkcií mozgu. Tretí skúmal miešanie kvapalných a pevných látok v stave mikrogravitácie. Let trval 90 minút.

Spoločnosť sa chystá uskutočniť druhý takýto let s online prenosom, ktorý je naplánovaný na 10.8.2023. Neskôr by chcela prevádzkovať podobné lety každý mesiac. Suborbitálne lety si u Virgin Galactic kúpilo už v minulosti približne 800 ľudí. Pred desiatimi rokmi firma inkasovala za plánovaný let od 200-tisíc do 250-tisíc dolárov. Od roku 2021 firm zdvihla ceny na 450-tisíc dolárov za let. Verím, že sa firme v tomto bude dariť, pretože pri pohľade na hospodárske výsledky a súvahu, firma pripomína startup ako stabilnú firmu kótovanú na burze.

Vidieť to hlavne na príjmoch firmy, ktorých výška za druhý kvartál 2023 dosiahli výšku len 8,4 milióna USD a stratu vo výške -134,3 milióna USD. Pri pohľade na čísla Virgin Galactic možno skonštatovať, že firmu čakajú veľké výzvy, hlavne zabezpečiť pravidelné a bezpečné lety pre pasažierov. Pri investovaní do akcií firmy Virgic Galactic treba mať na pamäti, že pri súčasnom stave ide skôr o špekuláciu.

Disclaimer: Uvedená mini analýza a vizualizácia sú štúdijným materiálom, preto nejde o investičné odporúčanie.